1. Anasayfa
  2. Genel

Dedicated Server Nedir? Dedicated Server Ne İçin Kullanılır?

Dedicated Server Nedir? Dedicated Server Ne İçin Kullanılır?
0

Bu Makalede Hangi Konular Var?

Dedicated Server Nedir?

Bütün sunucu kaynaklarının tamamen size ait olduğu sunuculara dedicated server denir. Bir çok farklı alanda isimleri fiziksel sunucu, kiralık sunucu, dedicated server olarak geçebilir. Dedicated kelime anlamı olarak atanmış, adanmış şeklindedir. Yani bir fiziksel sunucu kiraladığınızda tüm donanım kaynakları size ait olmaktadır. Genel olarak bir dedicated server sipariş verdiğinizde; seçtiğiniz donanım özelliklerine göre bir sunucu hazırlanmakta ve datacenter da kabinine yerleştirilmektedir. Eğer satın almış olduğunuz firmadan işletim sistemi kurulumu da isterseniz sizler için kurulmaktadır. Kurulum talep etmemeniz halinde -bazı firmalar için geçerli- sizlere uzaktan bir erişim açılmakta ve sizlere bilgiler iletilmektedir.

Dedicated Server Nasıl Kurulur?

Aslında bu durumu yüzeysel olarak yukarıda bahsetmiştik. Fakat genel mantığını dile getirecek olursak bir fiziksel sunucu sipariş verdiğinizde uzaktan bağlantı sağlayabileceğiniz bir bilgisayar seçmiş oluyorsunuz. Bu durumu örnekle açıklamak isterim.128 GB Ram’e sahip bir sunucu sipariş verdiğinizde sunucunuzun kasası açılır sipariş esnasında belirtmiş olduğunuz özelliklere göre Ram, İşlemci ve Diskiniz gerekli slotlara yerleştirilir ve donanımsal olarak hazır olur. Daha sonrasında sunucu kabinine giriş yapılır ve datacenter tarafında gerekli kablomalar sağlandıktan sonra internet üzerinden ulaşılabileceği erişim açılır. Erişim açıldıktan sonra sunucuya gerekli işletim sistemi ve yazılımlarınızı kurabilir ve çalıştırabilirsiniz.

Dedicated Server Ne İçin Kullanılır?

Dedicated serverlar genellikle kaynaklarının başka kişilerle paylaşmak istemeyen kişi veya kurumlar tarafından tercih edilmektedir. Çünkü paylaşımlı hosting sunucularında yaşanan ani bir yoğunluk bütün sunucu üzerindeki tüm websitelerini etkilmektedir. Dedicated sunucuda tüm kaynaklar sizlere ait olduğu için sizlerden başka bir kişi yoğunluk oluşturamaz. Diğer en çok kullanım sebebi de bazı projelerin çok fazla kaynağa ihtiyaç duyabilmesinden dolayıdır. Bunun için yine size en iyi çözüm bu olabilmektedir. Çünkü ola ki ek kayanağa ihtiyacınız olduğunda yükseltme imkanınız olabilmektedir.

Dedicated Server Nasıl Sanallaştırılır?

Birden fazla kullanıcınız, müşteriniz, web siteniz ve uygulamanız olabilir. Bu durumda kaynakları bölerek bütün sistemi birbirinden bağımsız bir şekilde çalıştırmak isteyebilirsiniz. Bu durumda bu işlemler için sanallaştırmaya ihtiyacınız bulunmaktadır. Birçok sanallaştırma uygulaması bulunmaktadır. En önemlisi durum hangi sanallaştırma uygulamasını kullanacağınızı belirleminiz gerekmektedir.

Örneğin VMware ile sanallaştırma yapmak istiyorsanız VMware ile boot etmeniz gerekmektedir. Bu şu demek ki, bu sanallaştırma uygulaması başlı başına bir dağıtımdır. Hali hazırda kurulu olan Linux veya Windows bir sunucuya kurulum sağlayamazsınız. Server’i satın aldığınız firmaya bu durumu iletmeniz halinde gerekli kurulumları sizler için sağlayacaklardır.

Diğer sanallaştırma uygulaması Hyper-V’dir. Bu sanallaştırma sistemi için boota gerek yoktur. Windows sunucunuzun üzerine sadece rol ekleyerek sanallaştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Dedicated Server’da Kullanılan Raid Nedir? Ne için Kullanılır?

RAID (Redundant Array of Independent Disks) Türkçe anlamı bağımsız disklerin artıklıklı dizisi şeklindedir. Birden fazla diskin aynı anda farklı şekillerde kullanılmasına dayalı bir veri depolama sistemidir. Diskler mantıksal olan sürücüde birleştirilir ve işletim sistemi birden fazla disk görmek yerine tek disk olarak görmektedir. Raid sistemi ile birden fazla kombinasyon yapabilirsiniz.

Dedicated Server’da Raid Mantığı

Dedicated Server ile VPS (Virtual Private Server) Arasındaki Farklar Nelerdir?

VPS’ler, dedicated serverlar içinde barınırlar. Sanallaştırma işlemi yapıldığında VPS’ler elde edilir. VPS’ler genellikle küçük çözümler için uygun olurken fiziksel sunucular daha büyük çözümlere ihtiyaç duyan projeler için uygundur.

Dedicated Server ile VDS (Virtual Dedicated Server) Arasındaki Farklar Nelerdir?

VDS’lerde VPS’ler gibi fiziksel sunucuların içerisinde barınırlar. Aralarında tek fark sanallaştırma teknolojisinin farklı olmasıdır. Fiziksel sunucular donanım seviyesinde sanallaştırılırsa VDS’ler ortaya çıkmaktadır. Büyük kaynaklara ihtiyacınız olmaması durumunda VDS sunucuları tercih edebilirsiniz.

Kurumsallar için Fiziksel Sunucu Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Şirketiniz için fiziksel sunucu seçerken öncelikle firmanın ulaşılabilir, güvenli, deneyimli olmasına çok dikkat etmelisiniz. Bunun yanında kendi veri merkezi olan veya veri merkezinde sürekli eleman bulunduran firmalarda herhangi bir sorun yaşadığınız da anında müdahale işlemi olacağından sizler için bir avantaj oluşturacaktır. Donanım özelleklerini kendi ihtiyaçlarınıza belirledikten sonra hız ve trafik limiti de sizler için bir etmen olacaktır.

En Ucuz Dedicated Server Nereden Temin Edebiliriz?

Piyasada bir çok firma bulunmaktadır. Maalesef ki araştırmanız kıyaslamanız gerekmektedir. Aynı özelliklerin firmadan firmaya farklılık göstermesi muhtemeldir. Çünkü firmanın gider anlaşması farklı olabilir.

Sizlere doğrudan bir referans olarak paylaşamam fakat görüntülediğim ve kullandığımda memnun kaldığım bir firma mevcut. Bu firma SNET’tir. Firmanın fiziksel sunucularını incelemek isterseniz buradaki bağlantıdan ziyaret edebilirsiniz.

Ücretsiz Dedicated Server Kiralanabilir mi?

Dedicated serverlar, maalesef ki maliyeti yüksek cihazlardır. Aynı zamanda elektrik, soğutma, internet, barındırma ücretleri olduğundan, ücretsiz şekilde kiralamak pek mümkün değildir. Yukarıda da belirtmiş olduğum gibi kıyaslama yaparak bütçenize en uygun fiziksel sunucuyu kiralamanız mümkün olacaktır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir