1. Anasayfa
  2. Genel
Trendlerdeki Yazı

Mailler Neden Spama Düşer?

Mailler Neden Spama Düşer?
0

Hemen hemen herkesin başında olan maillerin spama düşmesi tabiri caizse tam bir baş belası olan bir durumdur. Bu yazımızda mailler neden spama düşer sorusunun cevabını arayacağız. Bu yazının sonunda ise neden düştüğünü ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini beraber irdeleyeceğiz.

Bu Makalede Hangi Konular Var?

Spam İçerikli Kelimeler Kullanmayın

E-mail spam filtreleri metinlerinizi detaylıca inceleyen çok gelişmiş algoritmalara sahiptir. Bu algoritmalara sahip sistemlerden sayısını tahmin edemeyeceğimiz kadar mail taranarak geçtiği için hepsini hafızasına almaktadır. Daha sonrasında sizlerinde gönderdiği mailleri inceleyerek daha öncesinde benzer bir yapıya sahip spam mail ile eşleştirmesi halinde sizleri de spam olma ihtimaliniz üzerinde duracaktır.

Çözüm:

İyi güzel de bu kelimler nedir diye soracak olursanız aşağıda İngilizce halinde mevcut. Şunu düşünmeyin bunlar İngilizce biz Türkçe yolluyoruz. Peki sadece siz mi Türkçe yolluyorsunuz veya bu filtrelerden hiç mi Türkçe geçmiyor? İşte bu kelimelerin Türkçe versiyonunu da referans almanızı öneririm.

Bu kelimeler sadece içeriğinizde değil başlıklarınızda da geçmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda başlıklarınızda çok fazla noktalama işareti kullanmamanız sizler için daha iyi olacaktır.

İçeriklerinize Dosya Eklemeyin

Bazı arkadaşların hemen aklına şu gelebilir; iyide ofis içerisindeki çalışma arkadaşlarımız ile dosya transferi yapıyoruz yapmayalım mı? Tabi ki bu şekilde kullanımlarda sorun teşkil etmeyecektir. Fakat yüzlerce belki de binlerce kişiye bu tip e-posta gönderiyorsanız spam filtreleri daha önceki spammerlar gibi algılayıp sizlerin itibarınıza eksi şeyler yazacaktır. Bu sayının artması demekte sizlerin spam olarak algılanmanızı kat ve kat daha artıracaktır.

Çözüm

Alternatif şeyler deneyebilirsiniz. Örneğin wetransfer, google drive, yandex disk gibi alanlara yükleyip içeriğinizin sonuna link olarak ekleyebilirsiniz. Bu durum sizleri bi nebze de olsa kurtaracaktır.

Gönderici Adresi

Bu başlığı ilk okuduğunuzda şaşırabilirsiniz ki bende şaşırmıştım. Eğer yabancı blogları takip ediyorsanız ve e-posta bültenlerine aboneliğiniz var ise sizlere gelen maillere dikkatli bakın. Alt kısımda genel olarak adres satırı mevcut. Aslına bakarsanız bu durum sizin kullanıcıların gözünde itibarınızı artıracağı için sizlere ekstra +1 puan yazacaktır.

Çözüm

Eğer mail adresinizin alt kısmında text şeklinde bir gönderici adresi bulunmuyorsa ev adresi, iş adresi şeklinde doldurarak kredibilitenizi artırabilirsiniz.

Hatalı E-postalara Sürekli Mail Göndermek

Bir mail gönderdiğiniz de eğer karşınızda ki e-posta hatalı ise soft bounce veya hard bounce olarak sizlere geri döner. Bu kelimeleri açacak olursak soft bounce; bazı sebeplerden dolayı ulaşamayan ve geri dönen e-posta, hard bounce ise; karşı sunucuda böyle e-postanın var olmadığını dolaysıyla da hatalı olup geri dönen e-postadır. Bunları ayıklayamıyorsanız ve ısrarla göndermeye devam ediyorsunuz belli bir süre sonra spammer olarak nitelendirilebilirsiniz.

Çözüm

Öncelikle bu tip hatalı mailleri ayrıştırmanız gerekmektedir. Ayrıştırdıktan sonra sizlere önerim soft bounce olan maillere bir kaç defa gönderim yapın eğer hala hata veriyorsa listenizden çıkarın. Hard bounce olan mailleri de sorgusuz sualsiz listenizden çıkarın.

Kişiselleştirilmiş Mail Kullanımı

Aslında bu %100 etkili diyemem fakat teknik bir şekilde inceleme sağlandığında sizleri spam kutusuna düşme yolundan kurtaran bir manipülasyondur.

Çözüm

Eğer elinizde müşterilerinizin ya da kullanıcılarınızın bilgileri mevcut ise kişiselleştirilmiş mailleri kullanabilirsiniz. Örneğin adı soyadı bulunan bir kişiye Merhaba Ahmet Güzel şeklinde başlamanız hem maillerinizin birbirinden farklı olmasına hem de açılabiliritesine olumlu etki sağlayacaktır.

İmla Kuralları

Bu durum aslına bakarsanız sadece mail içi geçerli değildir. Bütün yazılarda, içeriklerde olması gereken budur. SEO açısından da çok fazla etkisi bulunmaktadır.

Çözüm

Türkçe içerikleriniz için TDK’dan destek alabilirsiniz. İngilizce içerikleriniz içinde Grammerly sitesi sizler için en büyük yardımcı kaynak olacaktır.

Mail İçi Linkleme

Mail içerisinde kullandığınız linklere dikkat etmeniz gerekmektedir. Ne kadar otoritesi düşük spam oranı yüksek bir site linki kullanırsanız spam filtresine takılma oranınız o kadar artacaktır. Son yapılan araştırmalara göre de link kısaltma sitelerini kullanmakta (bit.ly adf.ly gibi) pek hoş karşılanan bir durum değil. Link içerisine link asla ama asla gömmeyin. Örneğin a.com şeklinde link gösterip x.com şeklinde çıkış yaptırırsanız mailiniz de bi o kadar hızlı inboxtan spama doğru çıkış yapar.

Abonelikten Ayrılma Butonu

Bu durumda maalesef kanıtlanmış bir şey değil fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanların alt kısımda bulunan unsubscribe ya da abonelikten çık butonunu gördükleri zaman mailinizi tekrar açma oranının yüksek olduğunu gösteriyor.

Açılma Oranı

Belkide en önemli etkenlere gelmeye başladık. Yollamış olduğunuz maillerin son zamanlarda açılma oranları, tıklama oranları gibi faktörler spama düşüp düşmeyeceğinizi belirler. Eğer ki kullanıcı maillerinizi açmıyor ise, direkt siliyorsa ise hatta ve hatta direkt spam olarak sizleri işretliyorsa geleceğiniz maalesef pek parlak gözükmüyor. Çünkü mail serverları kullanıcının yaptığı bu durumları kayıt altına alarak daha sonra aynı adresten gelen mailleri otomatik olarak spam işaretleyip kullanıcıya göstermeyecektir. Bu da çöp olması demektir.

Barındırılan Sunucu

Bu duruma özellikle değinmek gerektiğini düşünüyorum. Bir çoğumuz yeni bir tane hosting alıp domainimizi bağlayıp hemen mail göndermeye başlamak istiyoruz. Fakat %99 ihtimalle mailiniz spama düşecektir. Paylaşımlı hosting sunucularında spam kutusuna düşmek kaçınılmazdır. Nedenini irdeleyelim. Paylaşımlı hosting dediğimiz olay sizlerle aynı IP adresini, aynı suncuyu kullanan 100-300-500 belki de 1000 kişi demektir. Böyle bir ortamda sizlerin mailinin ne ayrıcalığı bulunmakta?

Domain İtibarı

Yapılan araştırmalar da aynı kulvarda bulunun yeni bir domain ile eski daha doğrusu yaşlı bir domainin kıyaslaması yapıldığında %82 oranla yaşlı domainin spama düşmediği tespit edilmiştir.

Maillerin Spama Düşmesini Engelleme

Peki o kadar şey konuştuk. Bunlarla uğraşacak zamanı olmayanlar ne yapacak? Maillerinizi Google altyapısında bulunan G-Suite hesabınızı veya Microsoftun Office 365 alt yapısını bağlayabilirsiniz. Yok bunlarla da uğraşamam derseniz %99 inbox garantili mail servis sağlayıcıları bulunmakta içlerinden birilerini tercih edebilirsiniz. Fakat yukarıda bahsetmiş olduğum şeylerin hiç birine dikkat etmeden çok sayıda mail gönderimi yapmanız halinde servis sağlayıcılarınız bile kurtaramaz sizi :)

Bu yazımızda yüzeysel olarak maillerin neden spam kutusuna düştüğünü paylaştık. Elinizden geldiğince bu işlemleri uygulamayı alışkanlık halinde getirmeye çalışın.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir