1. Anasayfa
  2. Bilgi

Alan Adınızı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Önemli Kriter

Alan Adınızı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Önemli Kriter
0

Web sitenizi oluştururken alan adı seçimi oldukça önemli bir yere sahiptir. Alan adı seçimi yaparken oldukça önem arz eden bazı durumlar var ki sizleri pişmanlığa kadar götürebilir. Sizler için bu kriterleri bir araya getirdik.

Bu Makalede Hangi Konular Var?

1. Alan adı uzantınızı belirleyin

Domain seçimi yaparken uzantılarınızın da bir o kadar önemi vardır. Öncelikle hangi uzantı üzerinden alım gerçeleştirmek istediğinizi belirlemeniz gerekir. Dünya üzerinde en çok .com, .net, .org kullanımı yaygındır. Fakat aralarında en çok yaygın olan uzantının da .com olduğunu belirtmekte fayda var. Çevremizde veya adını duyduğumuz büyük firmaların büyük bir çoğunluğu da .com uzantısını kullanmaktadır. Aynı zamanda yapılan bir araştırmaya göre akıllara yer eden bir firma veya kurum tekrar aranmak istenildiğinde ilk .com uzantısı üzerinden sorgulama yapıldığı tespit edilmiş. Seo açısından bu uzantılardan hangilerinin kullanıldığını teknik olarak bir önemi bulunmamaktadır fakat en çok kullanılan uzantıları tercih etmeniz sizler için iyi bir başlangıç olabilir.

2. Akılda Kalıcı ve Bir O Kadar Özgün Bir İsim Seçin

Bir mekana gittiğinizde mekandan nasıl hoşnut kaldığınızda ismi aklınızda yer ediyorsa, kullanıcılarınızın web sitenizi ziyaret etmesinin akabinde aklında kalması aynı öneme sahiptir. Bu yüzden alan adı seçimlerinde öncelikle kullanacağınız isminizi çok iyi seçmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında bu alan adınızı yeteri kadar hatırlandığında sizlere o kadar trafik etkisi gösterilecektir.

Ayrıca alan adınız okunuşta, yazılışta akılda kalıcı olması da önemlidir. İlerleyen zaman dilimlerinde markalaştırmak isterseniz de sizlere bu durum avantaj sağlayacaktır. Domainlerinizin 12 karakterden uzun olmamasına dikkat edin ve ne kadar kısa tutarsanız o kadar da akılda kalıcılık etkisinin fazla olacağını unutmayın.

3. Arama Motoru Analinizi (SEO) Mutlaka Yapın

Web sitenizi yayına aldığınızda en önemli durum sıralamalarda isminizin görünmesidir. Daha geniş bir ifadeyle web sitenizin bu arama motorlarında bir karşılığı olmalıdır. Jenerik kelime seçimlerinizle bunu ön plana çıkarabilirsiniz.

Web sitenizin içeriğiyle ve alan adınızın uyumuna dikkat etmenizi öneririz. Keza bu tarz durumlarda sizleri hızlı bir şekilde ön plana çıkaracaktır. Örneğin “yemektarifcilerdeniz.com” alan adınızda hosting satışı yapmanız ne kadar saçma olacak ise web sitenizin içeriği ile alan adınızın uyumu da önem arz etmektedir.

4. Domaininizin Geçmişini Mutlaka Kontrol Edin

Belki de aralarındaki en önemli husus budur diyebiliriz. Çünkü alan adınızın geçmişinde hangi amaçlar için kullanıldığını bilmeniz gerekmektedir. Çünkü yakın bir zamanda düşmüş ve sizler hemen aldıysanız Google gibi arama motorlarında hala indexi olabilir. Bu indexler aracıylığıyla web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların göreceği ekran 404 şeklinde olacağından arama motorları bakımından pek hoş karşılanmazsınız. Web sitenizin Google tarafında bir indexi olup olmadığını anlamak için site:alanadınız.tld şeklinde arama yapabilirsiniz. Bu komut Google sistemleri üzerinde kayıtlı olan ve sadece sizlerin alan adının dahil olduğu indexlerin listesini çıkaracaktır. Bu da size oldukça büyük bir zaman tasarrufu sağlayacaktır.

Aynı zamanda geçmişte aynı ismi kullanan kişiler var mı sorusuna da iki farklı şekilde inceleme sağlayabilirsiniz. Bunlardan en bilindikleri WayBackMachine yani Archive.org web sitesidir. Bu siteye giriş yaptığınızda ve arama yaptığınzıda web sitelerin ekran görüntülerini veya içerikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Diğer kontrol sağlayabileceğiniz web sitesi Whoxy sitesidir. Bu web sitesinde de Whois History bölümünden arama yaparsanız daha önceki kayıtlarda kimlerin ismi geçmiş görüntüleme sağlayabilirsiniz.

5. Alan Adına Uygulanmış Bir Engelleme Var mı?

Aslında bu durum 4. maddenin devamı gibi düşünebilirsiniz. Alan adınızın geçmiş kullanımından dolayı herhangi bir engellemesi veya hukuki bir durumu var mı mutlaka kontrol edin. Aynı zamanda arama motorlarında, Adsense, Ads gibi alanlarda da engellemesi olup olmadığına dikkat edin.

Hukuki durumlardan dolayı başınızın ağrımasını istemiyorsanız öncelikle üzerinde bir erişim engellemesi var mı kontrol edebilirsiniz. Bunun için BTK veya USOM gibi resmi web sitelerin ilgili alanlarında arama yaparak kontrol sağlayabilirsiniz.

6. Alan Adınızda Mümkünse Tire (-) Kullanmamaya Çalışın

Seçim yaparken dikkat etmeniz gereken hususlardan bazılarının kolay akılda kalıcı ve yazılabilir olması gerektiğini paylaşmaştık. Kullanıcılarınız web sitelerinizi ziyaret ederken yazılabilir olması açısından mümkün mertebe tire (-) kullanmayarak bu işlemi sağlayabilirsiniz. Örneğin; markaniz-web şeklinde yazmaktansa markanizweb şeklinde yazmanız kullanıcılarınız tarafından daha ilgi çekici hale gelecektir. Fakat kullanmak zorunda olduğunuzu hissediyorsanız elbette kullanabilirsiniz.

7. İlerde Markalaşma Potansiyeli Olan Bir İsim Tercih Edin

Herşeyinizin sorunsuz bir şekilde ilerlediğini, web sitenizin oldukça büyüdüğünü ve oldukça güçlü bir yapıya sahip olduğunu varsaylım. Bu durumda en makul yapılacak işlem markalaşma sürecine girmektedir. Eğer isminiz yeteri kadar ilgi gösterilebilecek bir güce sahipse marka olduktan sonra tüm kapılar sizlere açılmaya devam edecektir. Bu durumun tam tersi olduğunu varsaylım. İşleriniz kötü gitti ve yeterli seviyede ilgi gösteremediğinizi farkettiniz. Sırf marka olabilecek bir isme sahipseniz web sitenizi devir ederken dahi bunu kullanabilirsiniz.

8. Güvenilir Bir Firmadan Tescil İşlemi Sağlayın

Domain satın alımı işlemi gerçekleştirirken güvenilir ve uzun süredir bu işlemleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştiren bir firmadan alışveriş yapın. Çünkü güvenilir olmayan bir firmadan alışveriş yaptığınız da ilerleyen zaman dilimlerinde yenileme veya transfer işlemi gerçekleştirdiğinizde sorun yaşama ihtimaliniz olabilir. Bu da emeğinizin boşa gitmesine markanız var ise marka değerlerinizin zarar görebileceği anlamına gelmektedir.

Bu yazımızda alan adı satın alımı gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken kriterleri sizlerle paylaştık. Bu kriterleri göz önünde bulundurarak satın alımı gerçekleştirmenizi şiddetle tavsiye etmekteyiz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir