1. Anasayfa
  2. Genel

WordPress Nedir? WordPress Ne İşe Yarar?

WordPress Nedir? WordPress Ne İşe Yarar?
0

Bu yazımızda sizlere WordPress nedir ve nerde nasıl kullanılır gibi bir çok sorunun cevabını beraber araştıracağız. Yazımızın sonunda bir bu sistemle ilgili bir çok sorunun cevabını öğreneceğiz.

Bu Makalede Hangi Konular Var?

WordPress Nedir?

Artık nerdeyse hayatımızın her alanında bulunan ve günümüzde ortalamanın üstünde bir kullanım oranına sahip WordPress sistemi 2001 yılında Matt Mullenweg isimli bir 20’li yaşlarda bir gencin fikriyle başlıyor. Bu fikrin üstünden 2 sene geçiyor ve bu projeyi hayata sokuyor. WordPress’in ilk kurulma amacı ise; yazarların kendi ürettikleri içerikleri tüm dünyadaki okuyucular ile paylaşması şeklinde oluyor. Bu durumu daha geniş bir ifadeyle anlatmak istersek hiç bir kullanıcının kod bilgisine sahip olmadan internet sitesi aracılığıyla duygularını düşüncelerini ifade etmesi şeklinde tanımlayabiliriz. Bu sistem aynı zamanda açık kaynak bir yazılımdır. Açık kaynak yazılım ise; yazılımcılar tarafından geliştirilmeye açık ve kimsenin kontrolü altında olmadığı anlamına gelmektedir.

Genel olarak bu durumları toplayacak olursak;

  • WordPress sistemi ücretsiz bir yazılımdır. Fakat kullanmak istiyorsanız bir hosting ve domaine ihtiyacınız bulunmaktadır ki bunlar para vermeniz gereken bir durumlardır.
  • WordPress sistemi için temaya ihtiyacınız olacaktır. Sistem içerisinde hali hazırda geliştiriciler tarafından sunulan ücretsiz temalar bulunmaktadır. Fakat bu temaların %100’ü isteklerinize cevap verebilecek potansiyelde diyemeyiz.
  • Bu sistem o kadar basittir ki çok kolay bir şekilde hatta ortalama 5 dakika içerisinde bile kurulum sağlayabilirsiniz.
  • Wordpress konusunda çok deneyimli olmasanız bile milyonlarca kaynaktan bilgi edinebilirsiniz.

WordPress Hakkında Merak Edilenler

1wordpress.com ile wordpress.org Arasındaki Fark Nedir?

Aslına bakarsanız ikisi de aynı amaca hizmet eden iki farklı yayın olarak düşünebilirsiniz. Bu durumu biraz daha açacak olursak

wordpress.com için domain ve alan adı almak tamamen sizin tercihiniz. Tabi bu durumda ekstra ücret ödemeniz gerekmektedir. wordpress.org için ise alan adı ve hostinginiz var ise kurulumu yapabilirsiniz. Hosting ve domain için ödeme yapmanız gerekmektedir. Fakat bu durumu genel olarak irdeleyecek olursak alan adını ve hostinginizi yıllık almanız halinde daha ucuza denk gelebilir . Gelebilir diyorum çünkü hostinginizi aldığınız firmanın fiyatlandırmasına göre değişebilir.

wordpress.com’da maalesef ki yapacaklarınız sınırlıdır. Bunu kısıtlanmış yetki olarak düşünebilirsiniz. Tam bir yere basacakken sınırlandırmaya takılmanız muhtemel. wordpress.org da tüm yetkileriniz elinizde gibi düşünebilirsiniz. Hatta yapabileceklerinizin sınırı yok desek sanırım yanlış olmaz.

wordpress.com üzerinden ücretsiz bir hesap üzerinden devam edecekseniz sitenizin adı siteportal.wordpress.com şeklinde olacaktır. Subdomain gibi pek iç açıcı gibi durmuyor değil mi? Fakat wordpress.org üzerinden yapacağınız işlemlerde siteportal.net gibi yani tamamen kendi alan adınızı kullanabilirsiniz.

2Ücretli Tema mı Ücretsiz Tema mı?

Aslında bu durum tamamen tercih meselesi. Ama şunu demeden de geçemeyeceğim ki ücretli temaların sunduğu bir çok avantaj ücretsiz temalarda bulunmamaktadır. Ortalama 100-450 lira arasında değişen tema fiyatları ile kullanıcıların gözünü doyurabileceğiniz bir tema satın alabilirsiniz. Bu durum tabi ki web sitenizin kalitesini de aynı derece artıracaktır.

3WordPress SEO Bakımından Nasıl?

WordPress sistemi SEO bakımından aslından diğer CMS yazılımlarına göre bir tık daha iyidir. Eklenti arşivi ile çok daha hızlı bir şekilde hareket edebilirsiniz. Fakat bu durum şu anlama gelmez; WordPress sistem kullanırken SEO bilgisine ihtiyacım yok, diyemeyiz. Çünkü bazı yanlış yapılan yapılandırmalar yüzünden SEO tarafında çok kötü sonuçlara yol açabilirsiniz. Aman Dikkat Diyoruz!

4Google Analytics Kodunu Nereye Yapıştıracağız?

Aslında bu durum bir kaç varyasyondan oluşmaktadır. Örneğin ücretli bir tema kullanıyorsanız sırf bu kodu yapıştırabileceğiniz alan genel de bulunmaktadır. Bu alana kodu yapıştırdığınızda otomatik olara <head> </head> tagının arasına yerleştirmektedir.

Peki ya ücretsiz bir tema kullanıyorsak ve bu alan temanın içerisinde yoksa? O zamanda hosting panelinizden dosyalarınıza erişim sağlayıp header.php dosyasının içerisine ve yukarıda belirtmiş olduğum tagların arasında bir yere yerleştirmeniz yeterlidir.

3. yöntem olarak da harici bir eklenti ile bu işlemi sağlayabilirsiniz. Fakat bu durumu önermemekteyim. Keza sürekli eklenti yüklemek websitenizin performansını çok fazla etkilemektedir.

5WordPress de E-ticaret Performansı Nasıl?

Üzülerek söylemem gerekir ki tavsiye etmiyorum. WordPress yazılımı hali hazırda yukarıda da belirtmiş olduğum gibi sürekli eklenti yüklemek web sitenizin performansını çok etkilemektedir. E-ticaret yapısı kurmak istediğinizde vazgeçilmez olan WooCommerce sistemi kurmanız gerekecektir ki bu da web sitenizin hızını çok fazla etkilemektedir. Tabi sadece WooCommerce kurmakla tabi ki bitmeyecektir. Fatura, sanal pos gibi eklentilere de ihtiyacınız olacak ki böyle bir sistem normal hosting paketlerde barınmaz maalesef. Yüksek özelliklerde sunucunuz vardır ve içerisine kurarsanız çok fazla performans almaya yönelik düşünceniz olur tabi ki bu konuda da saygı duyarım :)

Bu durumu yaşamamak için alternatif yazılımlar kullanabilirsiniz. Buna en basit örnek Opencart olabilir.

6Sürpriz Hatalar

Bu durumu %100 şekilde WordPress’e atmak yanlış olur çünkü her yazılımda bu tip durumla karşılaşmanız olası. Ama araştırmalar gösteriyor ki bu durumun karşılaşılma oranı diğer yazılımlara göre WordPress sisteminde daha olası. Basitçe alabileceğiniz hatalardan bir kaç tane örnek vermek gerekirse; 5xx ile başlayan hata kodları, Database Connection hatası gibi. Bu durumların çözümü yok mu tabi ki var. Fakat aktif bir sitenizin olduğunu ve sürekli kullanıcıların ziyaret ettiği bir site sahibi iseniz tehlikenin ne kadar büyük olduğunu anlatmama gerek yok sanırım.

Yukarıda paylaşmış olduğumuz hataların ise genel olarak iki sebebi olamaktadır. Ya .htaccess dosyanız bozulmuştur ya da son zamanlarda yüklemiş olduğunuz eklentilerden biri yapıyı bozmuştur. Her iki durumda çözüm basittir. Fakat daha farklı bir yazılımsal sorun ile karşı karşıyaysanız işte burada uzmanlık gerektiren bir çalışma lazım.

Bu yazımızda genel olarak WordPress nedir, genel olarak WordPress hakkında bilinmesi gerekenleri paylaştım. Aklınıza takılan farklı bir soru var ise yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz :)

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir