Ortalama 4 saniyeden fazla uzun sürede açılan websitelerin daha açılmadan %61 oranında terk edildiğini biliyor muydunuz? Yani bu şu demek oluyor ki web sitenizin hızı ne kadar düşük olursa o kadar çok kullanıcı kaybı yaşarsınız. Konuyu dağıtmadan nedir bu yollar gelin beraber inceleyelim.
Bu Makalede Hangi Konular Var?
İstekleri Azaltın
Belki de website hızını en çok etkileyen faktörlerin en başında bu gelmektedir. Peki nedir bu istekler? Basit olarak anlatmak gerekirse; bir kullanıcı websitenize bağlanmaya çalıştığı esnada resimler, stil dosyaları, komut dosyaları gibi bileşenleri indirmek için beklemektedir. Bu durumda bu dosyaların boyutu ne kadar büyük veya sayısı ne kadar büyük olursa o kadar daha fazla bekleme süresi oluşacaktır. Bu bileşenleri görmek ve incelemek içinde çok kolay bir yol izleyebilirsiniz. İncelemek istediğiniz websitenizde sağ tıklayıp İncele veya Ögeyi Denetle seçeneğine tıklayıp gelen ekrandan Ağ (Network) sekmesine tıklayın. Karşınızda websitenize bağlanmak için kullanılan bileşenleri görüntüleyebilirsiniz.
Dosyalarınızı Küçültün ve Birleştirin
Resimler gibi faktörlerin yanında HTML, CSS, Javascript kodları da websitenizin açılış hızını etkileyen fakötlerin başında gelir. Bu dosyaları küçültmek, boşlukları silmek size ajantaj sağlayacaktır. Sonuçta bu kodları inceleyen botlar sizin sayfa düzenini anlamak için kodların açılış ve kapanışlarını referans alır. Kodlar ne kadar karmaşık gözüksede boyutu azalacağı için sizlere hız konusunda yardımcı olacaktır. Wordpress gibi sistemlerde WP Rocket, WP Fastest Cache gibi eklentileri kullanabilirsiniz. Bu eklentiler site hızınızı artırmanıza yardımcı olacaklardır.
Görsellerin Boyutunu Düşürün
Ana sayfanızda ne kadar çok görsel varsa ve bu görsellerin boyutu ne kadar yüksek ise site hızı o kadar yavaş olacaktır. Görselleri tamamen kaldırmak hem görüntü açısından sağlıklı olmayacağı için, görselleri özel eklentiler yardımıyla düşürebilirsiniz. Wordpress gibi sistemlerde sizlere önerim Smush eklentisini kullanmanız yönünde olacaktır. Bu eklenti kalitenizden çok fazla ödün vermeden görsellerin boyutunu profesyonelce düşürmektedir.
Sunucu Yanıt Süresini Azaltın
Pagespeed üzerinden kontrol yaptıysanız en az 1 kerede olsa görmüşsünüzdür. Sunucu yanıt süresi; aslında DNS bulma süresi demektir. Bir DNS araması, belirli bir DNS kaydını bulma işlemidir. Yavaş bir DNS kullanıyorsanız, tarayıcıların sitenizi bulması için geçen süre artış gösterir. Daha hızlı bir DNS sağlayıcısına geçerek, site hızınızında artış sağlayabilirsiniz.
Eklenti Sayısını Azaltın
Wordpress gibi bir sistem kullanıyorsanız eklentilerin çok fazla yarar sağladığınızı görürsünüz. Hemen hemen her şey için eklenti var desek sanırım yanlış olmaz. Güvenlik, hızlandırma, düzenleme gibi gibi. Peki bu çok fazla eklenti kullanmanın ne gibi zararı var? Her eklenti çalışması için belirli miktarda kaynak (CPU, Ram gibi) tüketmektedir. Sadece bu açıdan da değil sitenizin açılış hızında kendi Javascript dosyalarınıda çalıştırmak isteyecektir. Bu da ekstra bileşen demektir. Gereksiz eklentilerinizi kaldırın. Wordpress sistemlerinizde etkisizleştirme (disable) yapsanız dahi site hızınızı etkilemeye devam edecektir.
Sıkıştırma Kullanın
Sıkıştırma, HTTP yanıt sürelerini azaltır. Gzip denilen dosya sıkıştırma formatı sayesinde %70’e varan tasarruf sağlayarak sitenizin açılış hızınızı artırabilirsiniz. Bazı eklentiler sizler zahmet etmeyin diye bunu tek tıkla yapabilir ama bazende (sunucunuza bağlı olarak değişkenli gösterebilir) manuel olarak açmanız gerekebilir. Merak etmeyin bu da çok küçük bir kodla :)
Yönlendirmeleri Azaltın
Aslına bakarsanız bu yönlendirme işlemi taşıma, düzenleme, değişiklik işlemi yaptığınızda kullanılan yönlendirmelerdir. Fakat Yandex’in verilerine göre ne kadar fazla yönlendirme işlemi fazlaysa gereksiz istekler oluşacağından bu da site hızınızı olumsuz etkileyecektir.
CDN Kullanın
Aslında CDN nedir gibi soruların cevabını bir sonraki yazımızda bulabilirsiniz. Fakat genel olarak ifade etmek gerekirse bazı dosyalarınızın farklı sunucularda barındırarak hızlı bir şekilde kullanıcıya sunulma işlemidir. Örneğin Amerikada bulunan kullanıcınız sitenize bağlanmaya çalıştığında en yakın sunucudan verileriniz çekilir ve kullanıcıya çok kısa bir sürede gösterilir. Bu sayede CDN kullanarak site hızınızda ciddi anlamda farklılık yaratabilirsiniz. Sadece bu da değil tabi ki. Tek sunucuya gelen istekleri azaltarak farklı sunuculara yönlendirdiğiniz için de sizlere bu konuda hem kaynak hem performans açısından avantaj sağlayacaktır.