1. Anasayfa
  2. Genel
Trendlerdeki Yazı

HTTP/2 Nedir? HTTP/2 Ne İşe Yarar?

HTTP/2 Nedir? HTTP/2 Ne İşe Yarar?
0

Öncelikle HTTP prtokolünün tanımından başlayalım. HTTP protokolü, erişim sağlamaya çalışan cihaz ile server arasında bilgi alışverişinin sağlanmasını sağlayan, bu işlemleri gerçekleştirirken kurallar ve yöntemleri düzenleyen bir protokoldür. Bunu daha basit bir ifade ile anlatmak gerekirse; sizler bir web sitenize bağlanırken başına http veya https şeklinde yazmasanız dahi tarayıcı bunu algılayıp otomatik olarak eklemektedir.

HTTP/1.1 ile HTTP/2 Arasındaki Fark Nedir?

HTTP/1.1 protoklü her bir statik olan dosya (css, js, resim gibi) için ayrı istek göndermektedir. Hal böyle olunca bu protokolde tek tek istek gönderilmekte, bu istekler tek tek cevaplandığı içinde açılma, tepki sürelerinde ciddi farklar oluşmaktadır.

HTTP/2 de ise gelen istekler toplu bir şekilde alınmakta ve yine toplu bir şekilde cevaplanmaktadır. Örnek verecek olursakta; her dosyayı ayrı ayrı upload etmek mi, sıkıştırıp (zipleyip) yollamak mı daha hızlı olacaktır? Tabi ki de tek paket halinde yollamak daha hızlı ve etkili olacaktır. Hala kafanızda oturmadıysa aşağıda paylaşmış olduğum görseli inceleyebilirsiniz.

HTTP/2 ile beraber sunucular üstündeki yükün en aza indirilmesi hem son kullanıcı bazlı aynı zamanda hizmet sağlayıcı firmalardan çok büyük bir yükü almış oldu. HTTP/2 çoklu bağlantı yapısıyla bilikte TCP üzerinden birden çok istek gönderebilmekte. Her bir çağrı için farklı bir istek açılması ve birer birer yanıtlanması yerine tek bir istekte tüm çağrıların iletilmesi ve karşı sunucunun cevaplamasını sağlıyor, bu nitelik de sitenizde herhangi bir optimizasyon yapmasanız dahi HTTP/2 protokolü sayesinde internet sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlamaktadır.

Son olarak HTTP/2 ‘yi birkaç kelime ile açıklamak gerekirse, web sitelerinin daha hızlı yüklenmesini sağlar ve tüm kullanıcılar için zaman kaybını önler. Yapılan pek çok testte açılış hızında %20’lik bir artış gözükmekte olup, optimize edilmiş web sayfalarında bu oran %30-40’lık açılış hızı farkına ulaşmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir