Htaccess Dosyası Nedir? Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Htaccess ya da açılımı ile HyperText Access; Apache tarafından kullanılan ve web alanınız ile ilgili düzenlemeleri sağlayan bir dosyadır. Aslında bu dosya bi nevi sunucu bazlı yapılandırmaları yok sayarak kendi yapılandırma ayarlarını öne çıkaran bir dosyadır. Bu dosya SEO çalışmalarında çok büyük etkin rol oynamakla beraber aynı zamanda sitenize dışarıdan gelen saldırılara karşı korumak için de yapılandırılabilir. Şimdi gelin hem tehlikeli hem de yetkisi bu denli büyük olan dosyanın detaylarına beraber bakalım.

Bu Makalede Hangi Konular Var?

Htaccess Dosyasına Nasıl Erişilir

Aslında daha önceki yazılarımızda buna değinmiştik fakat tekrardan üzerinden geçelim. Htaccess dosyası normal de gizli bir dosyadır. FTP istemcisi (Filezilla, WinCP) kullanarak dosyaya ulaşabilirsiniz. Cpanel veya plesk panel üzerinde ilk başlarda göremeyebilirsiniz. Bunun için gizli dosyaları erişime açmanız gerekmektedir. Örnek olarak sizlere Cpanel üzerinden göstermek gerekirse;

İlgili alana ulaşmak için Cpanel’e giriş yapıp File Manager (Dosya Yöneticisi) a giriş yapıyoruz. Sağ üst tarafta bulunan Ayarlar butonuna tıklayıp gelen ekrandan Gizli Dosyaları Göster seçeneğini işaretleyip Save butonuna tıklıyoruz.

Htaccess Dosyası İle Neler Yapılabilir

Htaccess dosyası ile ilk paragrafta bulunan her şeyi yapabilirsiniz. Ama genel olarak maddeler halinde bakacak olursak;

  • Arama motoru optimizasyonu (SEO) uyumlu linkler oluşturabilirsiniz.
  • Dosyalarınızı gizleyebilir veya erişime kapatabilirsiniz.
  • IP bazlı yasaklama sağlayabilirsiniz.
  • Kötü amaçlı kullanımların (Hotlink) engellemesini sağlayarak müdahalede bulunabilirsiniz.
  • Spam bot veya kullanıcıyı engelleyebilirsiniz.
  • Klasörlere yetki düzenlemesi sağlayabilirsiniz.
  • Hata sayfalarına düzenleyebilir yönlendirebilirsiniz.
  • Web sitenizi farklı bir adrese yönlendirebilir veya farklı bir index dosyaysı üzerinden çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Htaccess İle Yönlendirme İşlemleri

Bu yazımızda genel olarak yönlendirme işlemleri nasıl yapılır bunlardan bahsedeceğiz. Peki htaccess dosyası ile hangi yönlendirmeler yapılır?

  • Domain yönlendirme
  • 301 yönlendirmesi
  • 404 sayfası
  • İndex yönlendirme
  • Statik ve dinamik URL yönlendirmesi

1Domain Yönlendirme

Domain yönlendirme işlemlerini bir kaç farklı şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin web sitenizin www şeklinde açılmasını veya www olmadan şeklinde açılmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda web sitenizi farklı bir alan adına yönlendirmesini de sağlayabilirsiniz. Web sitenizin SSL kurulu ise https şeklinde açılmasını da sağlayabilirsiniz. Daha öncesinde bu yönlendirme işlemini paylaşmıştık dilerseniz alttaki bağlantıyı kullanarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Önerilen Yazı
Http Bağlantılarını Https’ye Otomatik Yönlendirme

Yukarıda ki paylaşmış olduğum durumlardan herhangi birini gerçekleştirme için aşağıda paylaşmış olduğum kodu htaccess dosyanıza ekleyebilirsiniz:

RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/\.well-known/acme-challenge/.+$
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/\.well-known/acme-challenge/[0-9a-zA-Z_-]+$
RewriteRule (.*) https://www.siteportal.net/$1 [R=301,L]

2301 Yönlendirmesi

SEO tarafında ayrı bir önemi olan 301 yönlendirmeleri web sitenizin arama motorları tarafından daha etkili bir şekilde taramasını sağlayacaktır. 301 yönlendirmeleri genel olarak taşınan, değiştirilen içeriklerin yönlendirilmesi için kullanılmaktadır. Arama motorları bu sayede yeni içeriğiniz ile eski içeriğinizi aynı anda taramayacak ve direkt olarak yönlendirme sağlayacaktır. Bu durumda yenilenen sayfa durumunu ortadan kaldıracaktır. Yenilenen sayfa olarak örnek verecek olursak web sitenizin www hali veya www kullanılmadan halini indexletmek yerine küçük bir kod ile bu durumu çözebilirsiniz. Sizlere örnek olması için aşağıda ilgili kodu paylaşıyorum.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteportal.net [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteportal.net [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://siteportal.net/$1 [L,R=301,NC]

Bu kod sayesinde web sitenize www ya da www kullanmadan giriş yapan tüm kullanıcılar otomatik olarak https://siteportal.net adresine yönlenecektir.

3404 Yönlendirmesi

Web siteniz de bazı içeriklerinizi veya sayfalarınızı kaldırmak isteyebilirsiniz. Özellikle bu sayfalar Google tarafından indexlendiyse kullanıcılar web sitenize giriş yapmak istediğinizde otomatik olarak 404 sayfası ile karşılacaktır. Bu durumu istemeyebilirsiniz. Farklı bir sayfaya veya direkt olarak anasayfaya yönlendirilmek için aşağıda paylaşmış olduğum kodu kullanarak bu işlemi kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz.

ErrorDocument 404 https://www.bilinenki.com/404.html
Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteRule (.*) https://www.bilinenki.com/$1 [R=301,L]

4İndex Yönlendirme

İnternet sitenizin tek anasayfa ile açılması gerekmektedir. Eğer birden fazla index sayfanız mevcut ise bu durum SEO optimizasyonu konusunda sizleri sıkıntıya sokacaktır. Aynı zamanda birden fazla index olması durumunda web siteniz döngüye girecek ve kullanıcı web sitenize erişim konusunda sorun yaşayacaktır. Bu durumu engellemek adına bütün indexlerinizi tek bir sayfaya yönlendirebilirsiniz. Bu işlem için aşağıda ki kodu htaccess dosyanıza eklemeniz yeterli olacaktır.

DirectoryIndex bakim.html index.htm index.html index.php

5Statik ve Dinamik URL Yönlendirmesi

Web sitenizin içeriğinin ne hakkında olduğunu hem arama motorlarına hem de kullanıcıya belirtmeniz sizler için avantaj sağlayacaktır. Bu durum web sitenizi SEO uyumlu olmasını sağlayarak sizleri ön plana atmaktadır.

Bu yazımızda genel olarak .htaccess dosyası hakkında bilgi paylaştık. Yapamadığınız ya da konu hakkında bilgi almak istediğiniz bir şey var ise yorumlarda buluşalım :)

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık