1. Anasayfa
  2. Cpanel
Trendlerdeki Yazı

Inode ve Inode Limiti Nedir? Inode Nasıl Temizlenir?

Inode ve Inode Limiti Nedir? Inode Nasıl Temizlenir?
0

Hemen hemen her dosya sistemlerinin temel parçası olan inode’lar, çok yüksek kullanımlarda ve herhangi bir limitlendirmeye takılmadıklarında farkına dahi varılmayan ve sessiz sedasız işlevlerini yerine getiren temel yapıladır.

Bu Makalede Hangi Konular Var?

Inode Nedir?

Tam hali Index Node kelimelerinin kısaltımıdır ve Türkçe’ye de dizin düğümü şeklinde çevrilir. Herhangi bir diske veya web sitenizin arka planında bulunan alana bir dosya yüklediğiniz de arka planda çalışan küçük dizin dosyaları şeklinde ifade edebiliriz. Bu alanlara bir dosya yüklediğinizde de birden fazla blokta saklanmaya başlar. Bu saklanan alanda sadece dosyanızın kendisi barınmaz. Aynı zamanda dosya tipi, silinme ve değiştirilme tarihleri, bağlantı sayısı, erişim izni gibi bilgilerde inode’larda depolanmaya başlar.

Bunu basit bir örnek ile açıklamak gerekirse; WordPress bir web sitenizin olduğunu varsayalım. WordPress sistemlerinin kendilerinin kullandığı bir alan ve dosya sayısı vardır. Bunun içerisine tema, eklenti gibi harici içerikler oluşmaya başladığında inode değeriniz yükselmeye başlayacaktır. Genel olarak her web sitesinin en az bir tema ve yine en az 4-5 eklenti barındırdığını düşünürsek, bu bile değerlerin en az 150-160 civarında artabileceğine işaret etmektedir. 

Gelin bunu kabataslak bir hesaplayalım. Elinizde bir WordPress tabanlı bir web siteniz olduğunu varsayalım. Ortalama 250 tane içeriğiniz var ve her içeriğinizde de ortalama 3-5 adet görseliniz bulunmakta. Sadece bu kadar da değil 20 tane de eklentinizin olduğunu varsayalım. Bu durumda web sitenizde yaklaşık 22.000. – 23.000 arasında bir kullanımınız ortaya çıkmaktadır.

Peki kullanmış olduğunuz temanın yapısı etkili olur mu? Tabi ki. Karmaşık yapıda olan bir tema ile basit düzen de olan bir tema arasında da ciddi farklar oluşabilir.

Inode Limiti Nedir? Ne İşe Yarar?

Artık hemen her yerde ve her panelde gördüğümüz bu limit nedir? Özellikle hosting firmalarında gördüğümüz bu limitlendirme nasıl çalışmaktadır? Gelin inceleyelim.

Sistemde her dosyaya karşılık gelen bir inode vardır. Bu dosyaların büyük olması veya küçük olması fark etmez. Bu dosyalar sadece web sitenizin içeriği de değildir. Aynı zamanda panelin oluşturduğu gizli dosyalar, klasörler, mail kutunuzdaki mailler, almış olduğunuz yedekler dahi bir inode değeri olarak hesaplanmaktadır.

Hosting firmalarında görmeye alışkın olduğumuz bu değerler tam olarak nedir? Bilindiği üzere web siteleri sunucularda barınan dosyaların birbiri ile bağlantısı sonucunda yayın yapar. İşte bu dosyaların hepsi bir değerdir. Özellikle hosting firmalarını incelerseniz genel olarak bu değerler 100.000 – 200.000 arasındadır. Biz burada örnek olarak 200.000 değerini alalım. Bu durumda sizlere ayrılmış olan alanda 200.000 dosya barındırabilirsiniz demektir.

İnode Limitiniz Dolunca Ne Olur?

Bu durumu sadece 3 kelime açıklamak isteriz; hiçbir şey yapamazsınız. Neden böyle bir ifade kullandığımızı beraber inceleyelim.

  • Web sitenize herhangi bir dosya, resim, yazı, hatta ve hatta kullanıcı dahi ekleyemezsiniz.
  • Veri tabanına ulaşamazsınız. phpMyAdmin butonuna tıkladığınız da hata ile karşılaşırsınız.
  • Yedek alamazsınız. İster manuel ister otomatik olarak yedek alamazsınız.
  • Web sitenizin hosting yönetim paneline ulaşamayabilirsiniz. Bu durum panelden panele göre değişkenlik göstermektedir.
  • Loglar oluşmaz ve ulaşamazsınız.
  • E-posta gönderemez veya alamazsınız.
  • Güncelleme işlemleri veya çevirileriniz başarısız olur.

Inode Temizleme veya Azaltma Nasıl Yapılır?

Bu limiti aşmamanın veya azaltmanın tek yolu dosya kullanımını azaltmaktan geçer. Çünkü bir web sitenizde dosyalarınız ve klasörlerleriniz ne kadar çok ise o kadar fazla kullanım olacaktır. Fakat yine de genel olarak bu durumları sıralayacak olursak;

1Kullanılmayan Dosyaları Silin

Limitlere ulaşmamanın veya ulaşılan inode limitinin düşürülmesinin en etkili yolu budur. Çünkü sizler bir dosya sildiğinizde aynı zamanda o dosyanın inode’unu da silmiş olursunuz. Aktif temanız ve bir tane acil durumlarda kullanacağınız temanızın haricinde diğer temalarınızı silin. Gereksiz eklentileriniz var ise hem web sitenizin sağlığı hem de limite ulaşmanızı engellemek maksadıyla bu eklentilerden kurtulun. WordPress bir sistem kullanıyorsanız harici resimleri silin. Çünkü WordPress sistemine bir görsel eklediğiniz bir çok formatta kendini kopyalamaktadır.

2E-Postanızı Kontrol Edin

Belki de en çok göz ardı ettiğimiz şeylerden biri e-postanın da bir inode kullanmasıdır. Sizler için önemsiz olan e-postalarınızı silin. Özellikle spam kutusunda bulunan hatta açmaya bile tenezzül etmediğiniz o e-postalar bile sizin limitlerinizden kullandığı için ilerleyen vadede başınıza bela olabilir. Temizlemek ile uğraşmak istemiyorsanız harici bir kurumsal e-posta servisi kullanabilirsiniz. Harici kurumsal e-posta sistemlerinde disk alanlarında bu tarz limitlere takılmazsınız.

3CDN Kullanabilirsiniz

Web sitelerinizin dosyalarını farklı lokasyonlardan çekerek kullanıcıya sunmak hem sizi büyük bir dertten kurtarır hem de aynı zamanda limitlere ulaşmanızı önler. Aynı durum bulut depolama sistemleri içerisinde de geçerlidir. Bunun içinde yüzlerce dev şirket bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesini kullanmanız yeterli olacaktır.

4Önbelleğinizi Temizleyin

Özellikle web sitelerinin hızlanmasına ve performansının artmasına yardımcı olan önbellek temizleme araçları, aynı zamanda web sitelerinizde bulunan sistemsel önbellekleme, tema ve eklentilerin oluşturduğu geçersiz önbellek dosyalarının da temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Htaccess Dosyası Nedir? Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Bu yazımızda genel olarak Inode hakkında bütün bilgileri sizlerle paylaştık. Hali hazırda bu yazımızdan sonrasında da aklınıza takılan bir soru var ise de aşağıda bulunan yorumlardan bizlerle paylaşabilir ve yardım isteyebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir