Addon Domain (Eklenti Etki Alanı) Nedir? Nasıl Kurulur?

Hemen hemen hepimizin duyduğu ya da yönetim panellerinde gördüğü Addon Domain (Eklenti Etki Alanı) hostinginize ek domain bağlamanızı sağlar. Genel olarak hosting sağlayıcıları, hosting paketlerinde 1-5 adete kadar ekstra domain bağlayabileceğinizi söyler. İşte bu durum Addon Domain (Eklenti Etki Alanı) ile mümkün olmaktadır.

Addon Domain Nedir? Çalışma Mantığı Nasıldır?

Addon Domainler (Eklenti Etki Alanları) hosting hesabınıza bağlı olarak çalışan bir yapıya sahiptir. Harici bir Cpanel veya Plesk panel gibi ek hesapla bağlanılamamaktadır. Yani ana domainizin giriş bilgileri ile panelinize bağlanmanız gerekmektedir. Aynı zamanda kendine ayrılmış bir alanda database bağlantısı da bulunmamaktadır. Yine ana domaininizin panel bağlantısı ile erişim sağlayabilirsiniz. Addon domainlerinize harici bir FTP bağlantısı sağlayabilirsiniz. Yazımızın devamında da buna değineceğiz.

Addon Domainin Artıları ve Eksileri

Artıları:

  • Bütün dosyalarına tek bir panel ve FTP bağlantısı ile ulaşılmasını sağlar.
  • Hosting paketlerinin daha ekonomik olmasını sağlar.
  • Normal bir hostinge bağlı domainden bir farkı yoktur.

Eksileri:

  • Harici bir panel bilgileri ile giriş yapılamamaktadır.
  • Normal bir hosting hesabı gibi ana dizin olan public_html klasörüne direkt dosyalarını atamazsınız. Ana dizin içerisinde otomatik oluşturulan klasörünün içerisine dosyaları atılmaktadır.
  • Taşıma konusunda normal hesap gibi tam yedek alınıp taşınma gibi bir durum yoktur. Taşıma esnasında tam yedek alındığı için ana domainin içerisinde bulunur ve taşınılır. Ana domain gibi taşınması için manuel taşıma ve kurulum yapılması gerekmektedir.
  • Bazı hosting sağlayıcıları Addon Domainlere destek vermeyebilir.

Addon Domain (Eklenti Etki Alanı) Nasıl Kurulur?

Bu yazımızda sizlere örnek olarak Cpanel üzerinden sizlere yardımcı olacağız. Bunun için öncelikle Cpanel hesabınıza giriş yapıyoruz. Alt kısımda bulunan Domains (Etki Alanları) sekmesine gelip Addon Domains (Eklenti Etki Alanları) butonuna tıklayın.

Daha sonrasında gelen ekrandan Yeni Etki Alanı Adı bölümüne hangi domain adresinizi bağlamak istiyorsanız ilgili domaini giriş yapıyoruz bir alt boşluğa tıklıyoruz. Alt boşluğa tıkladığınız anda otomatik bilgiler kendi dolacaktır.

Dilerseniz bu ekranda hesaba farklı bir FTP hesabı oluşturabilirsiniz. Altta bulunan kutucuğu işaretlemeniz halinde otomatik olarak kullanıcı adı ve şifre doldurmanızı isteyen ekran gelecektir. Boşlukları doldurarak FTP hesabınızı tanımlayabilirsiniz. İşleminiz bittikten sonra en altta bulunan Eklenti Etki Alanı butonuna tıklıyoruz.

Yukarıda paylaşmış olduğum gibi işlem yaptığınızda public_html klasörünüzün içerisinde web sitenizin ismi şeklinde klasör oluşacaktır. Dosyalarınızı bu otomatik olarak açılan klasörün içerisine atmanız gerekmektedir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık