4 Başlıkta Softaculous Hakkında Her Şey

Bu Makalede Hangi Konular Var?

1Softaculous Nedir?

Artık hemen her her yerde gördüğümüz hatta görmediğimizde garipseyeceğimiz duruma kadar gelen Softaculous sistemi nedir, nasıl kurulur, avantajları nelerdir gibi sorularının cevabını beraber arayacağız.

Softaculous nedir sorusuna genel olarak web sitenizi bir kaç tıklama ile bütün dosyalarını kuran, hazır hale getiren ve bu işlemleri herhangi bir kod ile uğraştırmadan zahmetsiz bir şekilde otomatik olarak kuran bir sistem şeklinde paylaşmak mümkün.

Bazı kullanıcıların kod satırı dahi gördüğünde kafasının karışacağını düşünürken bu sistem bunu anlaşılır bir panelle kullanıcıya yardımcı olarak herhangi bir karmaşıklıkla uğraştırmamaktadır. Ayrıca herhangi bir güncelleme yayınlandığında yine bunu kullanıcıya bildirerek kolay bir şekilde güncellemesini sağlamaktadır.

İçerisinde yüzlerce hazır kurulum paketi içeren Softaculous; hazır web portalları, bloglar, CMS’ler, anketler, e-ticaret çözümleri, oyunlar, sosyal ağlar, forumlar gibi bir çok alanda kategorisi bulunmaktadır. Bu kategorilerin altında da birden fazla yazılımı sayesinde sizlere hizmet vermektedir.

Softaculous aynı zamanda bir çok hosting kontrol paneliyle entegre olabilmektedir. Bunların içerisinde Plesk, Cpanel, DirectAdmin, CentOS Web PAnel gibi platformlar bulunmaktadır. Bu paneller de hosting firmalarının en çok kullandığı platformlar olduğu için hemen hemen her firmada bu yazılımı görebilirsiniz.

2Softaculous Cpanel’e Nasıl Kurulur?

En çok kullanılan hosting panellerinden biri olan Cpanel üzerinden bu anlatımı gerçekleştirmek isterim. Kurulum için ihtiyacınız olan tek ve en büyük şey root erişiminizdir.

Önerilen Yazı
Centos 7 Cpanel Kurulumu

SSH ile sunucumuza bağlandıktan sonra aşağıda paylaşılan adımları sırası ile gerçekleştiriyoruz.

wget -N http://files.softaculous.com/install.sh
chmod 755 install.sh
./install.sh

Kurulum tamamlandığında WHM panelinizin Plugins kısmında yazılımınız otomatik olarak gelmiş olacaktır. Her şeyi doğru yaptıysanız sizlerin de ekranında aşağıdaki görseldeki gibi eklenmesi gerekmektedir.

Yinede detaylı bir şekilde kurulum klavuzuna ihtiyacınız var ise buradaki bağlantıdan bütün hosting kontrol panellerinin kurulum dökümantasyonuna ulaşabilirsiniz.

3Softaculous Nasıl Kullanılır?

Softaculous sisteminin iki farklı versiyonu bulunmaktadır. Bunlar tahmin edeceğiniz üzere ücretli sürüm ve ücretsiz sürüm olmak üzeredir. Ücretsiz sürümünde 38 otomatik yükleme dosyası bulunmaktadır. Ücretli sürümünde ise 459 adet otomatik yükleme dosyası bulunmakta. Ücretli sürümü sandığınız gibi çok afaki rakamlar değil aylık 1.5$ dan başlamaktadır. Aynı zamanda firma tüm kullanıcılar bu deneyimi yaşayabilsin diye ücretli sürümünü 1 aylık şeklinde deneme olarak sunmaktadır.

Kullanımı da oldukça basit bu yazılım sayesinde panelinizde ilgili alana giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden yüklemek istediğinizi seçip gelen menüden sizden ilgili alanları (site başlığı, admin bilgileri gibi) doldurup yükle demeniz yeterlidir.

Aynı zamanda herhangi bir yazılım yüklemeden önce, yazılım hakkında dünya genelindeki değerlendirmeleri yorumları görüntüleyebilirsiniz. Bu sayede herhangi bir kurulum yapmadan önce kuracağınız alt yapı hakkında genel olarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

4Softaculous’un Avantajları Nelerdir?

  • Yazılım kurulumları hakkında teknik bir bilgiye ihtiyacınız bulunmamaktadır. Bütün sistem dosyalarını, database bilgilerini, kullanıcı ve dosya izinlerini otomatik olarak ayarlayarak sorunsuz bir şekilde kurulum yapaktadır.
  • Kategori bazlı bir sıralama olduğundan kurmak istediğiniz yazılımı çok kolay bir şekilde bulup işlemleri başlatabilirsiniz.
  • Daha önce kurmuş olduğunuz bir yazılım var ise ve bir güncellemesi geldiğinde otomatik olarak bildirim alabilirsiniz. Aynı zamanda gerekli yerlere mail adresinizi yazdığınızda kurulum tamamlandığında veya silme işlemi başarılı olduğunda da mail aracılığıyla bilgi alabilirsiniz.
  • Entegrasyon konusunda oldukça esnek bir yapısı olan Softaculous hemen hemen tüm hosting kontrol panelleriyle sorunsuz bir şekilde çalışabilme yapısına sahip.
  • Dünya geneline açık bir topluluk alanından yazılım hakkında yorumları ve değerlendirmeleri görüntüleyebilir ve herhangi bir yazılım yüklemeden önce kullanıcıların deneyimlerini inceleyebilirsiniz.
  • Bu denli topluluğa sahip bir sistem için güvenlik kaçınılmazdır. Hiç merak etmeyin Softaculous bütün bu veri akışlarını oldukça güvenli bir yapıda olan https prokolüyle sağlamaktadır. Bu sayede tüm kullanıcıların bilgileri özel olarak kalmakta ve 3. taraf kişilerle paylaşılmamaktadır.
  • Oldukça hızlı bir güncelleme sistemi bulunmaktadır. Örneğin WordPress yazılımınıza bir güncelleme yayınlandığında en geç 1 gün sonra anında panelinize bu yansır ve sizlere bildirim aracılığıyla paylaşılır.
  • Kuracağınız yazılımları farklı dillerde kurabilirsiniz ve çeviri paketlerine benzer bir yapısı ile yazılımınızın çevirisini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Klon sistemiyle web sitelerinizin birebir yedeğinizi alabilirsiniz. Aynı zamanda herhangi bir şeyi test etmek isterseniz de bu klon üzerinden yapabilirsiniz.
  • Kendinize özel setler oluşturabilirsiniz. Örneğin WordPress seti oluşturduğunuzda otomatik yazılım kurulduktan sonra belirlediğiniz tema ve eklentilerinde otomatik olarak kurulmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yedekleme sistemi ile web sitenizin yedeklerini dilerseniz farklı platformalara yükleyebilirsiniz. Örneğin Google Drive web sitenizin yedeğini alabilir dilediğiniz zamanda yine Drive hesabınızdan verileri çekebilir geri yükleyebilirsiniz.
  • Softaculous oldukça gelişmiş bir API sistemi bulunmaktadır. Web sitesinin dökümantasyonunu incelerseniz API’leri hakkında tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
  • Güncelleme özelliğinden bahsetmiştik fakat şu konuya da değinmek isteriz ki birden fazla web sitenizde veya subdomaininizde kurulumunuz var ise ve hepsinin güncellemesi varsa tek tuşla yine hepsini güncelleyebilirsiniz.

Bu yazımızda Softaculous hakkında tüm detaylara değindik. Herhangi bir soru ve sorununuz var ise yorum kısmında belirtebilir alternatif yazılarınız var ise bunu da paylaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık